tisdag 10 mars 2015

Konsten att angöra en näsa

Får vi presentera Hery. En man med mycket tålamod, barnasinne och kärlek.
Han är en av de patienter som varit på skeppet sedan början av året. Såret i hans ansikte är hans kvarleva från sjukdomen noma - en "köttätande bakterie". What?! 
Anledningen till att vi inte ser det så ofta i Sverige är att vi har rent dricksvatten, näringsrik kost, hyfsad hygien, vaccinationer... och tillgång till sjukvård. Sorgligt nog är det barn som drabbas och sjukdomen har 90% dödlighet inom en månad. På grund av brist av ovanstående faktorer drabbas barn i fattiga länder av sjukdomar som försämrar immunförsvaret och gör att naturliga bakterier i munnen börjar angripa kroppens egen vävnad.

Hery klarade sig men förlorade delar av näsan och vävnad under ögat. Anledningen till att han fick vara på skeppet så länge är att man gör en ny näsa genom en kombination av operationer.
Mark Stradiot har gjort animeringen.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=898893900133498&set=pcb.898895483466673&type=1&theater
I detta mycket speciella mellanläge, där man bygger en ny näsa av hud från pannan (med intakt blodförsörjning), fick Hery vara i tre veckor innan man kunde sätta tillbaka hans "skin-flap". Nu undrar du kanske varför det inte blir ett hål i pannan istället för på näsan, det löser man genom att ta hud från låret! Och hålet på låret?! Det får helt enkelt läka av sig självt. Man kan tycka att det borde finnas något smidigare sätt men vad ska man säga? Kirurger är... kirurger.

Hery var stolt över den såromläggningen (Det står Hery).
Operationerna gick bra och han hanterade sin specialnäsa förvånansvärt lugnt.  Hans största utmaning var nog att orka vara på avdelningen så länge som han  var. Det är en pytteliten bostadsyta. I förra veckan fick han äntligen lämna skeppet och åka till Hope Center för sista återhämtningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar